Cum faci cel mai pufos și mai moale cozonac pentru Paște. Trucuri folosite de gospodine

Cum faci cel mai pufos și mai moale cozonac pentru Paște. Trucuri folosite de gospodine
Publicat: 08/04/2023, 16:09
Actualizat: 08/04/2023, 16:10

Cozonacul moale pufos este nelipsit de pe masa de sărbătoare, iar gospodinele deja pregătesc ingredientele pentru a face cei mai frumoși și gustoși cozonaci pentru Paște.

Dacă și tu îți dorești să faci cozonaci fabuloși, iată câteva secrete știute de gospodinile din Moldova, care reușesc să facă an de an cozonac pufos, moale, cu multă cacao și rahat.

Cum să prepari cozonac moldovenesc:

Ingrediente 

Pentru aluat

  • 1,2 kg făină
  • 2 cuburi drojdie proaspătă
  • 4 ouă
  • 100 g unt
  • 500 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • 100 ml ulei
  • 3-4 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriță esență de rom
  • coajă de lămâie, după gust

Pentru umplutură

  • 500 g nuci
  • 2-3 linguri cacao
  • zahăr, după gust
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1 ou, pentru uns

Mod de preparare:

Se amestecă drojdia cu 2-3 linguri de zahăr, 2 linguri de lapte cald și puțină făină. Se face o pastă care se lasă să se dubleze în volum, la căldură. Drojdia crescută se pune peste făină cernută. Se pune un ou și 3 gălbenușuri, untul topit, uleiul, aromele și se frământă. Se adaugă treptat laptele cald în care ai dizolvat, înainte, zahărul. Se frământă până când se obține un aluat moale, dar care nu se prinde de vas.

Aluatul se acoperă și se lasă la dospit până când își dublează volumul. Se macină nuca și se amestecă cu albușurile bătute spumă, cacao, arome și zahăr, după gust. Aluatul se împarte în 2 jumătăți egale. Ambele foi se întind cu mâna. Unge blatul cu ulei sau unt moale pentru că coca să nu se prindă de el.

Pune pe fiecare foaie jumătate din cantitatea de albuș cu nuca. Întinde bine și rulează cozonacul. Așează-l în tavi tapetate și lasă-l să crească 30 minute. Unge cozonacii cu ou și da-i la cuptor. Când se rumenesc, scoate-i.

Cum faci cel mai pufos și mai moale cozonac pentru Paște. Trucuri folosite de gospodine

Pentru a obține un cozonac perfect trebuie să aducem toate ingredientele necesare pe masa de lucru și să le lăsăm până ajung la temperatura camerei. De asemenea, făina trebuie cernută de două sau chiar de trei ori, pentru a fi mai aerată, scrie a1.ro

Un alt aspect care nu trebuie neglijat este agentul de creștere. Nu punem drojdie prea multă, în niciun caz mai multă decât este specificat pe pachet, dimpotrivă, reducem puțin cantitatea.

În timpul pregătirii aluatului, acesta trebuie lăsat să se dospească bine înainte de a-l da la cuptor. Se lasă o oră în vasul în care a fost frământat și încă 40-50 de minute după ce l-am pus în tăvi. Dacă nu este dospit suficient, acesta va tinde să se dezvolte în cuptor și de aceea se va crăpa.

Totodată, este indicat să ungem aluatul cu gălbenuș de ou, înainte de a-l da la cuptor. Un truc important este să presărăm și puțină sare în gălbenuș, aceasta va ajuta la rumenirea uniformă și mai lentă.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Rezultate parțiale BEC, la 99,55%. Georgescu, pe primul loc. Lasconi și Ciolacu, pe muchie de...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O structură subacvatică de mari dimensiuni, similară unui vulcan, găsită în largul statului Alaska